Onderhoud, aanplant, rooien
Duurzaam beheer voor een biodiverse stad
Met bijna 350 hectare aan openbaar groen, heeft de stad veel groen te beheren. Zo veel mogelijk bomen behouden en de biodiversiteit verhogen staan daarin wat mij betreft voorop.
We behouden zo veel mogelijk bomen. Toch moeten we soms bomen rooien. Omdat ze niet meer gezond zijn en het gevaarlijk is dat ze omvallen. De bomen die het niet redden, daarvoor zoeken we altijd naar een volwaardige compensatie.
We kiezen nu heel bewust voor inheemse bomen, en als het kan ook voor bomen die een grote kruin krijgen. Dat is belangrijk met het oog op de stad die door klimaatopwarming steeds warmer wordt.
De biodiversiteit verhogen, dat doen we onder andere door hakhout te laten liggen, bladeren te laten liggen in de herfst en het gras wat te laten groeien in het voorjaar.
We waren een van de eerste steden die een ‘Bye bye grass’ charter ondertekenden. Daarmee gaan we het engagement aan om op zo veel mogelijk plaatsen gras en bloemen in de grassen te laten groeien. Want bijen moeten hun werk blijven doen. Zij zorgen voor onze gewassen en ons voedsel.
Wie het gras dus wat langer ziet staan of bladeren ziet liggen; weet dat het voor een goed doel is.