Blijven leren ondanks de coronamaatregelen, het is niet alleen voor scholen een uitdaging. Ook anderstalige nieuwkomers in Leuven willen hun Nederlands kunnen blijven oefenen. De stad zocht en vond een oplossing.
“Net als de scholen moest de stad creatief uit de hoek komen. De dienst diversiteit en gelijke kansen brengt vrijwilligers in contact met de anderstalige Leuvenaars en laat hen via Whatsapp Nederlands oefenen. De contacten met elkaar doen deugd, zowel voor de vrijwilligers als voor de anderstaligen die zo actief met hun Nederlands bezig blijven,” zegt schepen van diversiteit en onderwijs Lalynn Wadera.
Goed alternatief Tot midden maart zorgde de stad wekelijks voor momenten waarop anderstaligen Nederlands konden oefenen. Zo waren er Nederlandse praatgroepen, uitspraaklessen, oefensessies en was er de buddywerking. De Whatsapp groepjes bieden in deze coronatijden een alternatief. Ze zorgen ervoor dat anderstaligen op een leuke manier Nederlands kunnen blijven oefenen. Het extra sociaal contact via video-whatsapp is daarbij een extra troef in deze tijden van sociaal en fysiek isolement.
Groepjes per niveau De groepjes zijn ingedeeld op basis van het niveau van het Nederlands van de deelnemers: de gevorderden samen, beginners bij andere beginners. Deze opdeling maken was tijdsintensief maar nodig. Zo leveren de praatsessies de beste resultaten op.
Vrijwilliger Mishka vertelt: "Ik begeleid een WhatsApp-groepje met drie anderstaligen. Bij een van de drie loopt het wat moeilijker maar de andere twee zijn steeds paraat. We bellen elkaar elke dag een uurtje. Het is echt leuk om met elkaar te praten. Als ze eens niet kunnen meedoen aan het ‘babbeluurtje’, sturen ze me altijd een berichtje. Ik vroeg hen ook of ik kon helpen met andere zaken, met bijvoorbeeld een brief of mail die ze niet begrijpen. En inderdaad, ook daarmee heb ik ze al kunnen helpen. Als ze met iets zitten, vragen ze het me."
Meer vrijwilligers gezocht De formule is een succes. Meer dan 100 anderstaligen en 35 vrijwilligers meldden zich al aan. Ondertussen zijn er 35 groepjes gevormd en bijna alle aangemelde anderstaligen zijn gekoppeld. Maar de aanvragen van anderstaligen blijven binnen lopen. “Wie interesse heeft om met een groepje anderstalige nieuwkomers in gesprek te gaan en met hen Nederlands te oefenen, is dus altijd welkom. We zoeken nog vrijwilligers,” besluit schepen Lalynn Wadera.
Wie interesse heeft, kan zich aanmelden als begeleider van een Whatsapp-groepje of opgeven om mee in een groepje te oefenen.
Comments