top of page
Zoeken

Ontharding en vergroening staan centraal op vernieuwde Alfons Smetsplein

Vandaag werd de laatste hand gelegd aan het vernieuwde Alfons Smetsplein: de laatste planten werden vakkundig geplant door schepenen Dirk Vansina en Lalynn Wadera. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan kon de geplande officiële inhuldiging met buurtbewoners en handelaars jammer genoeg niet plaatsvinden.


Het Alfons Smetsplein, vooral gebruikt als verbinding tussen de Tiensestraat en het Pauscollege en de Pieter De Someraula en het stadspark wat verderop, was vroeger volledig verhard. Het Leuvense stadsbestuur wilde deze omgeving transformeren tot een groen en aangenaam rustpunt in de buurt. Behalve meer beplanting zijn er nu ook zitbanken en een aangepaste verlichting. Onder het plein bevindt zich een ondergrondse parkeergarage die kampte met insijpelend water. Dat probleem werd tegelijk met de werken aan het plein aangepakt.


Heraanleg met ontharding en vergroening ‘Het plein werd maar liefst 30% onthard. Door het vervangen van de oude bestrating en het toevoegen van veel groen en zitelementen hebben we een aangename, groene belevingsplek gecreëerd in het midden van het centrum’, legt schepen van openbare werken Dirk Vansina uit. " 's Avonds zorgt de aangepaste, energiezuinige ledverlichting voor een gemoedelijke sfeer. Het gaat om meer dan alleen een heraanleg. Het plein is nu een mooi voorbeeld van een klimaatrobuuste verblijfsruimte omdat de principes van klimaatvriendelijkheid werden toegepast.”


Regenwater wordt vanaf nu opgevangen en gescheiden afgevoerd zodat dit niet meer terecht komt in het gewone rioleringsstelsel. Dat neemt bij hevige regen veel druk van de riolering af en zorgt voor minder overstromingsgevaar.

De verschillende horecazaken kregen ook voldoende ruimte om terrassen te plaatsen, wanneer dit opnieuw toegelaten zal zijn.


Innovatieve beplanting Voor de groene invulling van dit plein koos de stad innovatieve en klimaatvriendelijke oplossingen die groen in het midden van het stadscentrum mogelijk maken. In de plantvakken in opbouw kwamen verschillende grasperken met struiken en bomen. Met waterabsorberende platen in de plantvakken buffert de stad het water voor de bomen en beplanting. Daarnaast brachten de ontwerpers ook een aantal regenwaterpijpen van omliggende gebouwen tot bij de planten. Op die manier kan er zo veel mogelijk regenwater gerecupereerd worden voor de beplanting.


‘We kozen voor een gevarieerd assortiment vaste planten die vorstbestendig zijn’ vertelt Lalynn Wadera, schepen van openbaar groen. ‘Doorheen het jaar zal het plein allerlei kleuraccenten kennen. De bloei in de plantvakken start in mei met de Akelei, een inheems plantje. Dankzij de Herfstanemonen en de Asters zullen er tot in de herfst bloeiende planten te zien zijn op het plein.’

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page