Wie Leuven zegt, denkt aan innovatie. En die innovatie gaat veel verder dan enkel het bedrijfsleven. Ook Leuvense scholen, leraren of andere onderwijsondersteuners evolueren voortdurend mee en hebben vaak straffe ideeën voor vernieuwing. Vanaf nu kunnen zij bij de stad een premie tot wel 5.000 euro aanvragen om die ideeën effectief te realiseren. Wie een idee heeft, vaag of al concreet, kan dat tegen 15 januari 2023 indienen.
“Er broeien veel mooie ideeën in het Leuvens onderwijs. Een school die met bedrijven wil samenwerken om leerlingen kennis te laten maken met de arbeidsmarkt, een leraar die hiphop wil integreren in zijn lessen om zo te leren synthetiseren, een zorgleerkracht die zoekt naar oplossingen voor leerlingen die even uit de klas moeten kunnen gaan , een beleidsteam dat creatief op zoek gaat naar extra ruimte of een leraar chemie die een VR-bril wil gebruiken om sommige proefjes veiliger te maken. Het zijn maar enkele ideeën de voorbije maanden tot bij mij kwamen”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “De beste innovaties komen vanop de werkvloer. Zij weten best wat nodig en mogelijk is om alle leerlingen aan boord te krijgen en te houden.” Met de toelage geeft de stad een duwtje in de rug om die oplossingen eens uit te proberen.
“De beste innovaties komen vanop de werkvloer. Zij weten best wat nodig en mogelijk is om alle leerlingen aan boord te krijgen en te houden. Met de toelage geeft de stad een duwtje in de rug om die oplossingen eens uit te proberen." - Lalynn Wadera, schepen van onderwijs
Geld en meer De stad voorziet een bedrag van maximum 5.000 euro en vraagt van de projecteigenaar om zelf ook minstens 10% van de totale kost op zich te nemen. Maar geld is slechts één vereiste voor een geslaagd project. Minstens zo belangrijk is om een grote diversiteit aan partners rond de tafel te krijgen. “En laat dat nu net de troef van Leuven zijn, dat we een sterk netwerk van geëngageerde en leergierige onderwijsmakers, wetenschappers, welzijnspartners en bedrijven hebben”, zegt schepen Wadera.
Daarom voorziet de stad naast een financiële toelage ook in procesbegeleiding. Wie nog maar een vaag idee heeft, kan beroep doen op een adviesgesprek om het concept om te zetten naar een projectplan. Daarnaast biedt het coördinatieteam van het Leuvens Onderwijsnetwerk (SOM) inspiratiesessies aan en helpt het team met het zoeken naar de juiste partners.
Indienen Wie een idee heeft om mee het onderwijs van morgen te maken, mag dus dit bericht als een uitnodiging lezen om dat idee in te dienen. “Alle ideeën zijn welkom, vaag of concreet, realistisch of nog in pioniersfase.”
Wie al een heel concreet idee heeft, verkent best de voorwaarden en het format van het toelagereglement. “Als je idee nog vaag is, maak dan zo snel mogelijk een afspraak om het samen concreter te krijgen”, raadt schepen Wadera aan. “Want een baanbrekend idee vervelt maar tot een project met impact als je erover praat met minstens tien verschillende mensen.”
Het is mogelijk om het hele jaar door projectvoorstellen in te dienen. In 2023 zijn er drie beoordelingsmomenten: 15 januari, 15 mei en 15 oktober. Een jury beoordeelt dan de voorstellen en beslist over het bedrag van de toelage.
Meer informatie vind je op www.leuvenvoorscholen.be/subsidie-voor-innovatieve-projecten-van-en-voor-leuvense-scholen.
Comments